Foto: Pixabay

‘Onbevoegden’ mogen in geval van nood voor de klas

Door het enorme lerarentekort krijgen scholen meer ruimte om onbevoegde mensen voor de klas te zetten. Het gaat om mensen die geen lerarendiploma hebben, maar wel over specialistische kennis beschikken.

Het gaat om de vakken muziek, drama, handenarbeid, kunst en wereldoriëntatie (aardrijkskunde). Als voorbeeld noemt minister Arie Slob (onderwijs) een gitaarleraar, die muzieklessen kan geven. Voor vakken uit het zogenoemde kerncurriculum, zoals taal of rekenen, worden geen uitzonderingen gemaakt. Die vakken mogen alleen door bevoegde leraren worden gegeven.

Geen wetsaanpassing

De wet wordt niet aangepast, maar de onderwijsinspectie zal voorlopig niet ingrijpen als het op scholen onbevoegden voor de klas staan. De enige vereiste van de onofficiële leerkrachten is een Verklaring omtrent gedrag. Het ministerie van onderwijs benadrukt dat dit geen structurele oplossing is voor het lerarentekort, maar alleen een tijdelijke oplossing. Het is ‘op lange termijn vaak niet ideaal’, erkent de minister. Maar het heeft volgens hem geen zin om naar scholen te wijzen die met de rug tegen de muur staan. „Het helpt niet als we vanuit Den Haag alleen maar vertellen wat níet mag.”

Lees het artikel verder op: Metronieuws