Foto: Pexels

School in Zaanstreek voert vierdaagse schoolweek in om lerarentekort

Een basisschool in de Zaanstreek voert na de herfstvakantie een vierdaagse schoolweek in. De scholenkoepel Zaan Primair heeft dat besloten vanwege het aanhoudende lerarentekort. De koepelorganisatie wil niet zeggen om welke school het gaat. De school heeft vandaag de ouders van de kinderen van groep 5 ingelicht. De kinderen gaan zeven weken lang op vrijdag niet naar school en missen eenmalig een halve dag op vrijdag.

Structurele vierdaagse schoolweek niet toegestaan

Eerder wees de onderwijsinspectie erop dat een structurele vierdaagse lesweek niet is toegestaan, en ook niet wordt gedoogd. Wel biedt de wet scholen de mogelijkheid om zeven keer per jaar een lesweek van vier dagen te hebben. Daar maakt deze school nu gebruik van, al zitten ze met die halve dag net boven de limiet. Ellen Voskuilen van Zaan Primair weet dat het niet is toegestaan, maar “aan het onmogelijke kan niemand gehouden worden.” Overigens is Zaan Primair niet de enige organisatie die dit zo oplost, zegt Voskuilen. “Er zijn veel meer scholen die tijdelijk een vierdaagse schoolweek hanteren om de kwaliteit van het onderwijs te bewaken, alleen komen wij daar openlijk voor uit.”

Extra geld voor zij-instromers

Gisteren maakte minister Slob bekend dat er extra geld komt voor het aanpakken van het lerarentekort. Een deel van dat geld moet naar zij-instromers: mensen die zich willen laten omscholen tot docent. Inmiddels hebben scholen al 350 aanvragen gedaan voor een subsidie, terwijl het ministerie aanvankelijk maar 160 zij-instromers had begroot. Dat potje wordt nu dus door Slob aangevuld. De subsidie per zij-instromer bedraagt 20.000 euro. “Natuurlijk zijn we daar blij mee, maar bij zij-instromers moeten wij scholen vaak ook nog eens hetzelfde bedrag aan subsidie bijleggen”, zegt Voskuilen van Zaan Primair. “Dit zal het lerarentekort niet oplossen.”

Lees het artikel verder op NOS.