Foto: Pexels

VR-bril in de strijd tegen online pesten: ‘Dit is veel groter dan we zelf denken’

Haatcomments onder je foto op sociale media, of het onderwerp zijn van een dikke roddel die wordt verspreid via de WhatsAppgroep van de klas. Welke leerling heeft er niet mee te maken gehad? Met name meisjes zijn vaak de klos; uit recent onderzoek blijkt dat bijna de helft van de meisjes weleens online is gepest. En hoewel jongens vaak wat ‘fysieker’ zijn in hun pesterijen, krijgen zij er ook online van langs. Om het cyberpesten in maar ook buiten de klas een halt toe te roepen, is sinds vandaag het Virtual Reality-lespakket ‘Doe iets!’ van het consortium tegen Cyberpesten beschikbaar.

 

Meeloper heeft invloed

“Online pesten is veel groter dan we zelf denken. We onderschatten hoe vaak het voorkomt”, zegt Romy Hoogeveen, behandelaar bij de ggz-instelling Parnassia. “Met het VR-filmpje willen we ook jongeren meenemen die het zelf niet hebben meegemaakt. Daarin is te zien dat meedoen niet stoer is. De les is dat je beter bent als je opkomt voor het slachtoffer. En dat er meerdere mensen volgen als jij opkomt voor het slachtoffer. Als meeloper heb je invloed”, zegt Hoogeveen tegen EditieNL.

Om het VR-filmpje is een lespakket gebouwd waardoor slachtoffers moeten beseffen dat ze er niet alleen voor staan, maar ook om de pesters te wijzen op de consequenties. Hoogeveen: “Omdat het achter de schermen afspeelt, weten we niet goed wat er gebeurt. Wat we wél weten is dat pesten vooral in appgroepen voorkomt. Daar zit groepsdruk achter. Mensen willen erbij horen en zeggen dingen waarover niet is nagedacht. Maar je ziet het ook op Instagram: onschuldige foto’s die worden geplaatst waar misbruik van wordt gemaakt”, zegt Hoogeveen.

Lees het artikel verder op RTL Nieuws.