Foto: Pexels

Juf Martha werd jarenlang gepest door haar leerlingen

Uit onderzoek van DUO blijkt dat ruim een kwart van de docenten het afgelopen jaar te maken heeft gehad met schelden, intimideren of zelfs fysiek geweld van leerlingen. Martha Pelkman (41) werd in de drie jaar dat zij docente was dag in dag uit gepest. Uiteindelijk raakte ze zwaar overspannen en zei het onderwijs vaarwel.

„Van mijn zesde tot mijn achttiende ben ik vreselijk gepest. Ik werd uitgescholden, bedreigd en ook daadwerkelijk in elkaar geslagen. Waarom ze mij moesten hebben vind ik een lastige vraag. Ik was vrij intelligent, iets steviger dan mijn klasgenootjes en reageerde precies op de manier die pesters kennelijk leuk vinden: door boos te worden of in huilen uit te barsten.

Universiteit

Pas toen ik van de middelbare school ging, ging het iets beter. Ik kreeg vriendinnen en werd zelfverzekerder. Via een omweg belandde ik op de lerarenopleiding Nederlands. Ik was goed met taal en lesgeven leek me best leuk, maar na twee jaar kwam ik daarop terug.

Ik dacht niet dat ik het lesgeven zou aankunnen en besloot Nederlandse taal te gaan studeren aan de universiteit. Met dat diploma op zak had ik acht jaar lang allerlei verschillende baantjes, een vaste baan krijgen lukte mij niet. Op een gegeven moment was ik er helemaal klaar mee. Misschien moest ik het toch maar gewoon proberen in het onderwijs…

Zoen

Maar toen ik eenmaal voor de klas stond, kwam alles weer boven. Van 2009 tot 2012 heb ik lesgegeven op verschillende scholen en overal was ik wéér het pispaaltje. Ik werd uitgescholden, tafels en stoelen werden door de klas gegooid, er werden spullen uit mijn tas gestolen… Ze haalden werkelijk alles uit de kast om mij onderuit te halen.

Een van de meest vervelende ervaringen had ik op een school in Rotterdam. Een leerling die wel een kop groter was, kwam heel dichtbij me staan en vroeg om een zoen. Naast dat dat natuurlijk op zijn zachtst gezegd een heel aparte vraag was, voelde ik mij ontzettend geïntimideerd. Hij stond zó dichtbij me, dat ik er gewoon bang van werd.

Lees het artikel verder op de Telegraaf.