Deze moeder gaat met een podcast op de bres voor beter onderwijs

Dit schooljaar werd getekend door stakingen. Het verwachte lerarentekort zette de leerkrachten aan tot protestacties. Maar ze waren niet de enigen; ook ouders zetten zich in voor beter onderwijs voor hun kinderen.

Ouders zoals Jennifer Pettersson. De van oorsprong Zweedse radiomaker, kon zich niet meer op haar werk focussen toen haar kinderen begonnen aan de basisschool. “Ik zat met buikpijn op mijn werk, ik maakte mij zo’n zorgen om mijn kinderen.” Drukke klassen, veel toetsen en lang stilzitten, dat is waar de schooldagen van jonge kinderen uit bestaan.

Pettersson was het Zweedse onderwijs gewend, waar kinderen veel ruimte hebben, mogen spelen en waar meer en hoger opgeleide leerkrachten voor de klas staan. “Sommigen vinden het Zweedse onderwijs luxe, terwijl eigenlijk het Nederlandse onderwijs armoedig is.”

Populaire podcast

En daar gaat het over in haar podcast Opgejaagd; de kwaliteit van het onderwijs. Pettersson interviewt andere ouders, leerkrachten, experts en draait ze dagen mee in klaslokalen. “Ouders weten niet wat zich afspeelt in de klas. Zodra ze naar hun werk vertrekken, verandert vaak de sfeer.”

Zodra de ouders weg zijn en de juf er alleen voor staat, is het chaos. Dat laat ze ook horen in een van haar afleveringen. Eerst is de juf lief en maakt ze grapjes met de ouders. Als de ouders weg zijn, begint ze meteen te schreeuwen. In plaats van dat de juf bezig is met de kinderen, is ze alleen nog bezig met orde houden.

De podcast is erg populair en trekt duizenden luisteraars. Pettersson verwachtte dat ze gezien zou worden als een zeurende ouder, of een buitenstaander die het Nederlandse onderwijs gewoon niet heeft begrepen. Het tegendeel was waar. “Ik ontving honderden brieven van andere ouders, maar ook leerkrachten die zich eindelijk serieus genomen voelden.”

Lees dit artikel verder op de website van NOS.