Eenzaam in de klas is taboe

Socioloog Gerine Lodder stelt dat de eenzaamheid onder jongeren een onderschat probleem is en dat er zelfs een taboe op rust. In dit artikel beschrijft ze wat scholen kunnen doen om dit probleem op te lossen.

Eenzaamheid onder jongeren is een onderschat probleem. Dat stelt socioloog Gerine Lodder van de Rijksuniversiteit Groningen.

Dit terwijl er volop aandacht is voor eenzaamheid onder ouderen en onderzoek naar eenzaamheid onder jongeren recent is. Lodder: ,,Het zou goed als voor dit laatste onderwerp meer aandacht komt in de les.’’

Chronisch eenzaam

3 tot 10 procent van de jongeren is chronisch eenzaam. Daarover praten blijkt lastig. , zegt Gerine Lodder. Een jeugdcoalitie in Groningen werkt aan het bespreekbaar maken van eenzaamheid onder jongeren. ,,Je ziet nu dat decanen er mee bezig zijn. Maar vaak komen scholen pas in actie als er een probleem is. Terwijl je die problemen juist zou moeten voorkomen’’, vertelt Saskia Roest van Humanitas, trekker in dit traject.

Kennis delen is daarbij belangrijk. ,,Eigenlijk weten docenten nu vaak niet wat ze met eenzaamheid onder jongeren aan moeten’’, aldus Roest. ,,Daarom helpt het ontwikkelen van trainingen die voor docenten interessant zijn.

Lees de rest van dit artikel op het Dagblad van het Noorden.