Foto: Pexels

Ondanks schreeuwend docententekort zitten er toch duizenden thuis

Overal in Nederland wordt de noodklok geluid over het tekort aan docenten. Toch zitten er duizenden thuis met een werkloosheidsuitkering, blijkt uit cijfers van het UWV opgevraagd door RTL Nieuws. “Al die afwijzingen frustreren enorm.”

Jacob Rommers is 59 jaar en begon zijn carrière 35 jaar geleden als schoolmeester. Hij gaf Frans op een mavo, later aan het vwo, zette een onderwijsprogramma op, ontwikkelde gesprekvaardigdheidslessen en leerde door binnen zijn vakgebied.

‘Jongere leerkracht goedkoper’

Sinds vorig jaar zit hij thuis zonder baan. Ontslag in overleg na een verschil van inzicht. “Ik ben heel allround en kan overal ingezet worden. Ik heb inmiddels een tiental sollicitaties verstuurd, maar ik krijg nul op rekest.”
Hij krijgt daarbij geen reden voor de afwijzing maar heeft zelf wel een vermoeden. “Ik denk dat het mijn leeftijd is. Een jonge leerkracht is veel goedkoper.”

Duizenden thuis met uitkering

In juli stonden er 1900 vacatures open voor docenten in het basisonderwijs en middelbaar onderwijs. In diezelfde maand kregen 8000 docenten een werkloosheidsuitkering, blijkt uit cijfers van het UWV. In die groep zitten ook de leraren die per september aan hun nieuwe baan beginnen. Die verdwijnen dus op termijn uit de statistieken. Maar dan nog houd je naar schatting een paar duizend docenten over die dit schooljaar niet aan de slag zijn.

Lees dit artikel verder op: RTL Nieuws