Foto: Pixabay

Pesten op het werk: “Het is een groot maatschappelijk probleem”

Schrijver Maxim Februari (55) onderging een zestal jaar geleden een geslachtsverandering en schreef daar het boek ‘De maakbare man’ over. Vóór Maxim voltijds columnist en schrijver werd, werkte hij ook verschillende jaren aan de universiteit. ‘Nare jaren’, noemt hij die periode en dat had alles te maken met pesterijen op het werk. Hij wil dan ook een lans breken voor het maatschappelijk probleem.

Schrijver Maxim Februari heeft een indrukwekkende lijst diploma’s op zijn curriculum vitae. Eerst studeerde hij filosofie en moraal wetenschap en nadien kwamen daar ook diploma’s kunstgeschiedenis en rechten bij. Door die expertise werkte hij een tijd aan de universiteit, maar hij kijkt met gemengde gevoelens terug op die periode. “In begin vond ik het leuk, tot mijn baas promoveerde”, begint hij.

Mensen worstelen zich naar boven door andere naar beneden te trappen

“Plots begonnen mensen zich naar boven te worstelen en dat deden ze door anderen naar beneden te trappen. Dat was zo naar dat het enkele jaren duurde voordat ik daar overheen kon komen. Vervelende zaken op de werkvloer kunnen je lang bezig houden. Het ironische was dan nog dat ik in het vakgebied van recht en ethiek zat, daar zou je dat toch allerminst verwachten?”

Lees het interview verder op de website van Radio 1.