Britse onderzoekers zijn van mening dat het stelselmatig pesten van een broer of zus het risico verhoogt op psychische aandoeningen als bipolaire stoornis of schizofrenie op latere leeftijd. Zaak dus voor ouders en overige opvoedkundigen om naar manieren te zoeken om dit te voorkomen. De resultaten uit het onderzoek zijn gepubliceerd in Psychological Medicine.

18 en een psychische aandoening

Ruim 3600 tieners vormden onderdeel van deze studie naar pesten in relatie tot psychische problemen op latere leeftijd. De eerste gegevens werden verzameld toen de jongeren 12 waren. 664 gaven aan gepest te worden. 486 waren juist pesters en 771 waren zowel slachtoffer als pester. Vervolgens vond er op de leeftijd van 18 een nieuwe meting plaats. Van de onderzochten hadden 55 mettertijd een psychische aandoening ontwikkeld.

Hoe meer gepest, hoe groter het risico

Tieners die vaker gepest waren bleken het grootste risico te lopen op psychische problemen. Ongeacht of ze alleen gepest waren of dit zelf ook hadden gedaan, was de kans twee tot drie keer groter. Hieraan voegt onderzoeker Slava Dantchev (University of Warwick) het volgende toe: “Als bleek dat het pesten zowel op school als thuis voorkwam, was het risico zelfs vier keer groter.”

Klik hier om dit artikel verder te lezen.