Foto: Pixabay.

 

Toeval of niet? Gezondheidsexperiment op school leidt tot minder pesten

De Maastricht University heeft onderzoek gedaan op acht basisscholen in Limburg. Onderzoekers wilden weten wat de invloed was van een speciaal voedings- en beweegpatroon. Op twee scholen gingen leerlingen daarom twee jaar lang meer en anders bewegen en gezonder eten, op twee scholen werd alleen het bewegen veranderd en op vier scholen veranderde niets.

Bijzondere bijvangst

Het BMI van de leerlingen op de vier gezonde scholen daalde terwijl de leerlingen op de vier overige scholen juist aankwamen. De ‘bijvangst’ van het onderzoek was misschien nog wel interessanter dan de resultaten waar de onderzoekers van tevoren op hoopten.

De pestproblemen op de vier testscholen namen volgens leraren en ouders aanzienlijk af. “Dat was helemaal niet waar we aanvankelijk in geïnteresseerd waren”, zegt Onno van Schayck, hoogleraar preventieve geneeskunde aan de Maastricht University.

‘Niets doen kan niet’

De leerlingen op de vier ‘gezonde’ scholen kregen tijdens het experiment tussen de middag een lunch van de school met fruit, brood en zuivel. Broodtrommels konden thuisblijven en jaloers zijn op andermans lunch werd daarmee verleden tijd.

Op basisschool Wereldwijs in Landgraaf, waar Marco Reumkens werkt, zijn ook traktaties niet meer toegestaan. “Jarigen worden in het zonnetje gezet door aandacht en niet door eten”, zegt hij. Het zorgde volgens hem voor minder ruzie in de klas.

Lees het artikel verder op RTL Nieuws.